Saltbakad Chumlaxfilésida

4-6 portioner:

Ingredienser

1 Chumlaxfilésida 
0,5 dl grovhackad dill 
4 dl grovt salt 
citronpeppar, efter önskemål 
rivet skal av en 1/2 citron 


Sås: 
3 dl torrt vittvin 
pressad saft av en 1/2 citron 
1 fiskbuljongtärning 
2 dl vatten 
1 msk maizena 
1 dl créme fraiche 
hackad dill 
strimlat citronskal 


Gör så här

Behåll skinnet på laxen. 
Häll ett lager grovt salt i en ugnssäker form. Lägg laxsidan 
med skinnsidan ner på grovsaltet. Strö över citronskal, 
citronpeppar och dill. Baka laxen i ugnen i ca 15 minuter 
tills dess att den har blivit ljus och fast. 

Såsen: 
Vispa samman vin, citronsaft, vatten och maizena i en 
kastrull. Smula i buljongtärningen och låt såsen koka upp 
under omrörning. Lägg i créme fraiche, låt såsen koka upp 
igen. Tillsätt dill och citronskal. Smaksätt med salt, peppar 
och eventuellt ett uns cayennepeppar. Severa laxen med 
sås, kokt pressad potatis och grön sparris.